Продължава обаче борбата с огъня до пълното овладяване на ситуацията.  На

...
Продължава обаче борбата с огъня до пълното овладяване на ситуацията. 
На
Коментари Харесай

Локализираха големите пожари в Дъбовец и до Малки воден

Продължава обаче битката с огъня до цялостното преодоляване на обстановката. 

На място са по пет екипа огнеборци, както и горски чиновници. Те се надяват до края на днешния ден бедствието да бъде овладяно изцяло.

Днес е четвъртият ден от пожарите. Те бяха най-големите от серията запалвания предходната сряда, когато избухнаха над осем пожара в цялата област, което стана причина за обяваването на бедствено състояние. 

Вчера новият регионален шеф на Хасково Гинка Райчева анулира изключителното състояние.

Кадри от огнената буря през последните дни

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Започват инспекции за нерегламентирано палене на огън на територията на Природен парк " Витоша "  

Проверки за нерегламентирано палене на огън на територията на Природен парк " Витоша " стартират инспектори от Столичната дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " (СДПБЗН), представители на Регионалната дирекция по горите - София и чиновници на парка. 

Пред публицисти Николай Нанов от столичната пожарна съобщи, че при инспекциите се реализира надзор за съблюдаване разпоредбите по Закона за горите и наредбата за запазване на горския фонд. При установено нарушаване, се издават административни актове, като санкцията за нерегламентинтирано палене на огън може да доближи до 500 лева, уточни Нанов. 

Той добави, че са направени графици за инспекции по време на целия пожароопасен сезон.

Ежегодно управленията на районните дирекции по горите и регионалните шефове издават заповед за разкриване на пожароопасния сезон, по време на който е неразрешено паленето на открит огън, напомни Нанов. 

Обикновено аргументите за пожари са свързани с човешка немарливост. Много постоянно се натъкваме на неизгасени фасове, още по-модерно в този момент е потреблението на нерегламентиран открит огън посредством барбекюта, които все още на пожароопасния сезон са неразрешени, съобщи Нанов. Друга причина за възникването на пожари е обвързвана с паленето на боклуци и почистването на аграрни земи, уточни специалистът. 

По думите му най-голяма заплаха от пораждане на пожари сега има в Природен парк " Витоша ", в планините Люлин и Плана, както и в по южните скатове на Стара планина.

Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР